Logo Nedir ve Ne İşe Yarar? Logo Tasarım Süreci ve Aşamaları
Logo nedir sorusunun cevabı; Bir marka, kurum, kuruluş, şirket, oluşum, topluluk yada fikri temsil eden ve içerisinde grafiksel ögeleri barındıran sembol yada şekillere verilen isimdir. Logo kendi içerisinde birden fazla gruba ayrılmaktadır, bu durumun nedeni ise tasarımlarda kullanılan tekniklerden dolayıdır. Genel olarak bilinen ve aşina olduğumuz türler ise logo, logotype ve amblem tasarımlarıdır. Logolar sadece ikonik çizimler sembol şekillerden meydana gelir.
Logotypelar ise tamamen yazı karakteri ve tipografi teknikleri üzerinden hazırlanmış tasarımlardır. Her iki tasarımında kullanım alanları farklı olabildiği gibi kullanılma amaçları aynıdır. Marka, kurum, topluluk, kişi veya oluşumu temsil etmek ikisininde bilinen görevidir. Logo kelimesi Türkçe diline İngilizceden geçmiştir. Logo ile çok sık olarak karıştırılan amblem kelimesi aynı anlamı taşımamaktadır. Amblem tasarımı ve kurallarının logo tasarım nazaran farklılıkları bulunmaktadır.
logo nedir
Türkçe kaynaklarda logo ve logotpye için yapmış olduğunuz aramaların çoğunda yanlış bilgi bulunmaktadır.Bunun nedeni ise logo ve logotype için sadece logo yada amblem olarak yapılan isimlendirmelerden kaynaklanmaktadır. Aslında her ikisi de farklı kavram ve hazırlama teknikleri doğrultusunda yapılır. Bu durumun karıştırılma sebebine şöyle basit bir örnek verebiliriz.
Yukarıda incelemiş olduğunuz logotype örnek çalışmalarının genel ortak noktası marka ismine yönelik hazırlanmış özgün yazı, harf ve tipografi çalışmalarının olduğunu görebilirsiniz. Ayrıştıkları genel nokta ise yazı tipi stilleri ve amacına uygun olarak seçilmiş renklerdir.
Bir markanın, işletmenin, kurumun veya kuruluşun kendisini tanıtmak ve diğer markalardan ayrı olduğunu vurgulamak için tasarlamış olduğu, ürünlerin üzerine konulabilen harf veya özel işaretlere logo denir.
Ticaretin globalleşmesi ve gelişmesiyle, her gün yeni markalar ortaya çıkmaktadır. Bu da logonun önemini ortaya koymuştur. Zira bir kurumun / işletmenin diğerlerinden ayrılması ve farklılaşması için logo kullanması zorunlu bir unsur haline gelmiştir. Bu arada tarihteki ilk bilinen logo tasarımı Stella Artois isimli bir içecek markasına aittir.
Her üç kavramı da kısaca açıkladıktan sonra şu detayı hatırlatmakta yarar var; logo, amblem ve sembol birbirine karıştırılan kavramlardır. Ancak sembol tek başına kurumu tanıtan bir olgu değildir. Bu görevi sembol değil; logo ve amblem sağlar. İlk önce logo ve amblemin önemini anlayıp daha sonra bu iki kavramın farklarını inceleyelim.
Günümüzde okuma oranları yüksek olsa da akılda kalıcı olmak ve markanın diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamak açısından logo ve amblem hala büyük öneme sahiptir. Ayrıca bu iki olgu kurumsallık açısından da önemlidir. Dolayısıyla kurum kimliği oluşturmak isteyen bir firma ilk önce bir logoya veya ambleme sahip olmak zorundadır.
Logo tasarımı; gelişen teknoloji sayesinde, yani grafik programları ve yardımcı uygulamalarla kolaylaştı diyebiliriz. Ancak yine de logo tasarlamak büyük emek istiyor. Kısacası logo için bir tasarım ve uygulama süreci vardır. Logo seçimi, kurumun tarzını ve duruşunu yansıttığı için logo, kısa sürede ve baştan savma yapılacak bir iş değildir.
logo tasarımı nedir
logo nasıl yapılır
logo örnekleri ve anlamları
logo çeşitleri nelerdir
logo oluşturma programı
logo tasarımı nasıl yapılır
logo nedir ve neden önemlidir
logo tasarımı fiyatları
logo tasarımı kursu
logo tasarımı önerileri
logo nedir ve nasıl okunur
logo tasarımı süreci
logo tasarımı trendleri
logo nedir ve nasıl yazılır
logo tasarımı siteleri
logo tasarımı yarışması
logo tasarımı ipuçları
logo nedir ve ne işe yarar
logo tasarımı ilham kaynakları
logo tasarımı portföyü
logo nedir ve nasıl seçilir
logo tasarımı kriterleri
logo tasarımı hizmeti
logo nedir ve nasıl olmalıdır
logo tasarımı araçları
logo tasarımı sözleşmesi
logo tasarımı eğitimi
logo nedir ve nasıl hazırlanır
logo tasarımı adımları
logo tasarımı iş ilanları
logo nedir ve nasıl değiştirilir
logo tasarımı fikirleri
logo tasarımı renkleri
logo nedir ve nasıl kullanılır
logo tasarımı fontları
logo tasarımı vektörleri
logo tasarımı psd dosyaları
logo nedir ve nasıl geliştirilir
logo tasarımı testi
logo tasarımı analizi
logo nedir ve nasıl etkiler
logo tasarımı ödevi
logo tasarımı stili
logo nedir ve nasıl korunur
logo tasarımı ajansları
logo tasarımı kitapları
logo tasarımı blogu
logo nedir ve nasıl tanınır
Renk ve ikon kadar logo tasarımında kullanılan yazı tipi yani fontlar da önemlidir. Günümüzde binlerce çeşit yazı fontuna kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Logoya en uyumlu fontu birçok farklı fontu deneyerek bulabilmek mümkündür.
Logo nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak; logo, kelime veya kelimelerle oluşturulan, dijital ya da basılı olmak üzere hemen her alanda kullanılabilen simgelerdir. Amacına göre işletme, kurum veya kişiyi temsil eden logo tipografiktir. Bu terim, kelime veya kelimelerden oluşması sebebiyle, İngilizcede Logotype olarak da isimlendirilir.
Logo tasarımı, logonun oluşabilmesi için yapılan tasarım olarak tanımlanır. Logoların tasarımı, hem kara kalem şeklinde dijital ortamda yapılabilir. Amblemler tek başına tasarlanamadığı için, Logotype entegreli olmaları gerekir. Yani, bir şeyi temsil etmeleri şarttır. Amblem ve logonun iç içe kullanımı ise logo tasarım çalışması olarak adlandırılır.
Amblem ve logo arasındaki en belirgin farkı şu şekilde açıklayabiliriz; logo tasarımı yalnız yazılardan oluşur, amblem ise logoyu da içerisinde barındırabilen ve bütün halinde kullanılabilen simgelerdir. Bunun yanı sıra, logo görsel tasarım algısıyla kendini gösterir, amblem ise akılda kalıcılık özelliğiyle ön plana çıkar.
Logo tasarımında asıl amaç; kişi, hizmet, ürün veya işletmenin markalaşmasını sağlamaktır. Bu noktada logo tasarım çalışması büyük önem arz eder; zira web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda, kartlarınızda vs. ilk dikkat çekecek husus ambleminizdir. Amblemi gören kişilerin, amblemi ilk görüşte güven duymaları gerekmektedir.
Web sitesi tasarımları, kartvizit, katalog, reklam kampanyaları, broşür ve tabela gibi envanterler, bu noktada en büyük ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle ilk etapta önceliğiniz, her alanda rahatlıkla kullanabileceğiniz kurumsal kimlik ve logo tasarımı olmalıdır. Bu girişim, markalaşmanın da ilk adımını oluşturacaktır.
Logonuz, markanızın, ürünlerinizin ve sunduğunuz hizmetlerinizin yüzü olacağı için, logo tasarımında kurum ya da kuruluşunuzun imajını dikkate almanız gerekir. Logo tasarımınızı kendiniz de yapabilirsiniz, ancak daha profesyonel bir şey isterseniz alanında uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
Yine de, bu konu hakkında akıllarda çok fazla soru işareti bulunabiliyor. Biz de ACW İstanbul Reklam Ajansı olarak, markanızın vizyonunu gösteren, etkileyici ve ilgi çekici bir logo tasarımı yapabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri belirledik.
En sade haliyle söylemek gerekirse logonuz, sizin imzanızdır. İmzanızın, bizzat kimliğinizle şekil bulmuş halidir. Bu nedenle harf, simge ve çizim ya da ikisinin (Çizim ve harf) bulunduğu logo, kurumsal kimlik için önemlidir. Böyle düşündüğümüz takdirde, logonun önemi daha net biçimde anlaşılabilir.
Oluşturulan ya da seçilen logo sayesinde, dünyaya kendinizi daha rahat ve kolay bir şekilde tanıtma imkanı bulabilirsiniz. Böylece, sizi yansıtan bir tasarım ile rakiplerinizden ayrışmak ve bilinirliğinizi çok daha sağlıklı gerçekleştirebilme şansınız olabilir. Logonuzdaki sanatsallık ve yaratıcılık ise hedeflenecek kitleyi doğrudan etkilemektedir.
Piyasa genelinde ağırlık oluşturmak ve söz sahibi olmak için iyi bir imaj yakalanması gerekir. İmajın da belki de ilk adımını logo oluşturmaktadır. Yıllar içinde değiştirilmemiş logolar, sektör içinde en çok bilinir ve söz sahibi olmuş firmalar olarak yer almışlardır. Sürekli değiştirilen ya da yanlış seçilen logo ise dönüşüm sırasında maliyetleri arttırarak, kuruma zararlar vermektedir.
Tasarımınız; yaptığınız işi, faaliyet alanınız ve kaliteniz hakkında bilgilendiricidir. İyi tasarlanmış bir görsel, kurum için referans olup, yüzlerce kelime yerine de geçebilir. Tamamen özgün olan logo ya da amblem, o kurumun özelliğini ortaya çıkararak diğer şirketlerden ayırır. Bu farklılık da mal ve hizmet alımı öncesi prestij faktördür. Bir şirket kendisini çok iyi yansıtan logoya sahip olduğunda, markanın büyümesi daha kolay olacaktır.
Logo kelimesi, kurumsal firmalarda ve çeşitli sektörlerde marka anlamında da kullanılmaktadır. Amblem, markanın değerlerinin ve şirketlerin misyonlarını yansıtır. Logoda ise markanın ismi daha önemlidir. Bu nedenle genellikle firmaların baş harfleri logo olarak kullanılır.
Bugün bana gelen bir mesajda 7900 TRY tutarlı faturanız hazırdır diyor bu faturayı kabul etmiyorum buradan şikayette bulunuyorum neden böyle bir şey oluyor ve elogo bir şey yapamıyor herkese aynı cevaplar veriliyor yaptıkları tek şey kopyala yapıştır yapmak bir çözüm sunun bu fatura benden ne zaman ...
İsmini bile duymadığım e logo tarafından aşağıda belirttiğim gibi mailime gönderilen asılsız fatura ile ilgili şikayette bulunuyorum. " izelman genel hizmet otopark özel eğitim itfaiye ve sağlık hizmetleri ticaret a. Ş. Tarafından düzenlenen 2023-03-24 tarihli e-belgenizi görüntülemek için tıklayı...
Merhaba, elogo tarafından mail aldım fakat ilk kez duyuyorum bu nedir? Ne borcu oluşmuş, neden oluşmuş açıklar mısınız? Birkaç tane daha aynı sıkıntıyı yaşayanları gördüm nedenini algılayamadım. Linklerine herhangi bir tehlike olur diye basmadım açıkçası. Ödeme yapmam gerekirmi sisteminizde böyle bi...
Mail kutusuna düşen bir mesajsa adıma 700 liralık fatura düzenlenmiş. E logo belge. Bununla alakalı hiçbir bilgim yok. Neden böyle bir fatura düzenlendi? Artık gerçekten sıkıldık bu duruşmalardan. Teknolojiyi kullandığımıza pişman olur hale geldik. Rica ediyorum bunu açıklayın.
Elogo alakam olmayan adini duymadığım bir şirket adıma fatura düzenlemiş. 400 kusurluk bir fatura neyin nesi bilmiyorum ama şikayetçi olacağım. Ne olur nolmaz diye linke tıklayıp detayına bile bakmadım. Bu nasıl bir is anlayamadım... Benim gibi mağdur olan birkaç kisinin daha şikayetini gördüm. Şirk...
Elogo isimli şirketten geldiği belirtile mesajda bana ait olmayan bir fatura kesimi bulunuyor. Faturanın Point İnternet Teknolojileri ve Lojistik a. Ş adına düzenlendiği yazılı mailde. Benim böyle bir harcamam bulunmuyor. Kim neden böyle bir mesaj atıyor? Amaç nedir? Firmadan şikayetçiyim.